1 Aralık 2020 Salı

Hemogram Testi (Tam Kan Sayımı) Nedir?

Hemogram; En yaygın kan testlerinden biridir ve aynı zamanda tamsayı sayımı olarak da bilinir. Tam kan sayımı, kanın hücresel (oluşturulmuş elementlerinin) hesaplanmasıdır. Mefshoping Kanın farklı bileşenlerini analiz etmek için özel cihazlar kullanılır ve kan genellikle bir dakikadan daha kısa sürede analiz edilir. Bu makale tam kan sayımı testinin ne olduğu, neden yapıldığı ve elde edilen sonuçlar hakkında bilgiler içermektedir.

Tam Kan Sayımı Neden Yapılır?
Hemogram Testi (Tam Kan Sayımı) Bu test, bir kişinin genel sağlık durumunu değerlendirmek ve anemi, enfeksiyon ve lösemi dahil olmak üzere çok çeşitli bozuklukları Blog tespit etmek için kullanılan bir kan testidir. Tam kan sayımı testi, kandaki çeşitli bileşenleri ve özellikleri ölçer:
WBC veya lökosit sayısı (beyaz kan hücresi)
WBC diferansiyel sayımı
Kırmızı kan hücresi sayımı (RBC veya eritrosit sayımı)
Hematokrit (Hct)
Hemoglobin (Hbg)
Ortalama korpüsküler hacim (MCV)
Ortalama korpüsküler hemoglobin (MCH)
Ortalama korpüsküler hemoglobin konsantrasyonu (MCHC)
Kırmızı hücre dağılım genişliği (RDW)
Trombosit sayımı
• Ortalama Trombosit Hacmi (MPV)
MCV- Ortalama korpüsküler hacim: Kırmızı kan hücresinin ortalama hacmi. Bu, hematokrit ve kırmızı hücre sayımından türetilen hesaplanmış bir değerdir. Normal aralık 80 ila 100 femtolitre (bir litrenin milyonda biri) arasında düşebilir.
MCH- Ortalama Sağlıklı Yaşam Blog Korpuskuler Hemoglobin: Kırmızı hücredeki ortalama hemoglobin miktarı. Bu, hemoglobin ölçümü ve kırmızı hücre sayısından türetilen hesaplanmış bir değerdir. Normal aralık 27 ila 32 pikogramdır.
MCHC - Ortalama Korpüsküler Hemoglobin Konsantrasyonu: belirli bir kırmızı kan hücresi hacmindeki ortalama hemoglobin konsantrasyonudur. Bu, hemoglobin ölçümü ve hematokritten türetilen hesaplanmış bir hacimdir. Normal aralık% 32 ila% 36'dır.
MPV- Ortalama Trombosit Hacmi: Bir kan hacmindeki ortalama trombosit boyutudur.
Bu test çeşitli nedenlerle yapılabilirken, rutin bir kontrol veya taramanın bir parçası olarak sipariş edilebilir. Veya belirli tedavilerin etkinliğini izlemek için bir takip testi olabilir. İstenilen durumlar şu şekilde sıralanabilir:
• Ayrıca hastanın semptomlarına ve genel sağlığına dayalı bir değerlendirmenin parçası olarak da yapılabilir.
• Tıbbi bir durumu teşhis etmek, örneğin yüksek bir WBC sayısı (lökositoz) vücudun başka bir yerinde bir enfeksiyonu gösterebilir veya daha az yaygın olarak, altta yatan bir malignite anlamına gelebilir. Düşük bir WBC sayısı (lökopeni) bir kemik iliği sorununa işaret edebilir veya kemoterapi gibi bazı ilaçlarla ilişkili olabilir. Doktor, enfeksiyon tedavisine verilen yanıtı izlemek için testin WBC sayımını izlemesini isteyebilir. WBC sayımının diferansiyelindeki bileşenlerin de belirli işlevleri vardır ve değiştirilirse, belirli koşullar için ipuçları sağlayabilir.
• Tıbbi bir durumu izlemesi istenebilir. Düşük kırmızı kan hücresi sayısı veya düşük hemoglobin, birçok nedeni olabilen anemiyi gösterebilir. Yüksek kırmızı kan hücresi sayısının veya hemoglobinin (eritrositoz) olası nedenleri arasında kemik iliği hastalığı veya düşük kan oksijen seviyeleri (hipoksi) yer alabilir.
• Tıbbi bir tedaviyi izlemeniz istenebilir. Örneğin, düşük trombosit sayısı (trombositopeni), kemik iliğinde trombosit üretimini etkileyen uzun süreli kanamanın veya diğer tıbbi durumların nedeni olabilir. Tersine, yüksek trombosit sayısı (trombositoz) bir kemik iliği sorununa veya şiddetli iltihaplanmaya işaret edebilir.
Tam kan sayımında ortaya çıktığı gibi, hücre sayısındaki anormal artışlar veya azalmalar, daha fazla değerlendirme gerektiren altta yatan bir tıbbi durumu gösterebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder