17 Mart 2021 Çarşamba

Depo Medroksiprogesteron Asetat Enjeksiyonları (DMPA)

Depo medroksiprogesteron asetat enjeksiyonları, optimal etki için her 12 haftada bir uygulanan bir hormonal kontrasepsiyon şeklidir. Birçok kişi için tercih edilen bir doğum kontrol Akut ağrı hemşirelik bakım planı yöntemidir, ancak kanama, paternlerinde değişken değişiklikler ve durdurulduğunda doğurganlığa geç dönme ile ilişkili olmasına rağmen. Depo medroksiprogesteron asetat (DMPA) enjeksiyonları ana uygulama noktalarına sahiptir ve bunlar aşağıdaki gibidir:
• Oldukça etkili bir doğum kontrol yöntemidir; Her 12 haftada bir uygulanırsa, kullanımın ilk yılında tahmini gebelik oranı 1000'de 2'dir.
• Östrojen içeren Kanama riski hemşirelik bakım planı kontraseptiflerin kontrendike olduğu birçok durumda uygun bir seçenektir.
• Kullanım kararı, potansiyel risklerin ve yan etkilerin kapsamlı bir incelemesini içermelidir. Özellikle hasta, kullanımın ilk yılında düzensiz kanamanın yaygın olduğunu ve enjeksiyonlar durdurulduktan sonra doğurganlığa dönüşün gecikebileceğinin farkında olmalıdır.


DMPA enjeksiyonu alanların yaklaşık yarısı 12 aylık kullanımdan sonra amenore bildiriyor. Bu, adet döngüsü sırasında menoraji veya dismenore yaşayanlar için faydalı olabilir.
• DMPA enjeksiyonları, kemik mineral yoğunluğunda bir azalma ile ilişkilidir, ancak olumsuz klinik sonuçlara dair kanıtlar eksiktir. Bu nedenle 18 yaşın altında veya osteoporoz için nanda hemşirelik tanı listesi risk faktörleri olan her yaşta alternatif doğum kontrol yöntemleri ilk olarak düşünülmelidir.
• Bu doğum kontrol  yöntemini kullanan herkes için riskler ve faydalar en az iki yılda bir yeniden değerlendirilmelidir.


DMPA Enjeksiyonları Etkili Bir Hormonal Kontrasepsiyon Formudur
DMPA (Depo-Provera), intramüsküler enjeksiyonla uygulanan, yalnızca progestojen içeren, tamamen sübvanse edilmiş bir doğum kontrol yöntemidir. Birincil etkisi, folikül uyarıcı hormon ve luteinize edici hormonun salgılanmasını sınırlayarak yumurtlama şansını azaltmasıdır. Ayrıca DMPA enjeksiyonları, sperm penetrasyonunu önlemek için servikal mukusun yerini alabilir ve ayrıca implantasyona uygun olmayan endometriyal astarı inceltebilir. DMPA enjeksiyonları bazı kişilerde etkili olabilir ve bunlar aşağıdaki gibidir: Depo Medroksiprogesteron Asetat Enjeksiyonları (DMPA)
• Düzensiz vardiyalarda çalışma, günlük ilaç kullanımında unutkanlık gibi günlük oral kontraseptif rejimlere uymanın zor olduğu durumlarda,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder